Als het aan het college van burgemeester en wethouders (b en w) ligt, zullen twee consulenten van de gemeentelijke sociale teams de ondersteuning van huisartsen (POH) voor jeugd-GGZ op zich nemen. Dit initiatief komt voort uit een succesvolle pilotperiode van de Praktijkondersteuner (POH-jeugd) in huisartsenpraktijken in de gemeente, waarbij er behoefte was aan een structurele invulling.
Na overleg met huisartsenorganisaties en zorgaanbieders is besloten om de gemeente zelf de ondersteunende functie uit te laten voeren. Dit plan zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad, met de verwachting dat het dit voorjaar wordt goedgekeurd. Hierdoor zullen de gemeente en huisartsen nauwer samenwerken om jeugdigen met mentale problemen snel en laagdrempelig te ondersteunen.
Gedurende de periode van 2017 tot en met 2023 konden jeugdigen met mentale problemen al rekenen op ondersteuning van een praktijkondersteuner Jeugd. Deze samenwerking tussen de gemeente, huisartsen, en GGNet werd positief geëvalueerd. De Praktijkondersteuner Jeugd zorgde voor een betere toegang tot hulp, minder doorverwijzingen naar gespecialiseerde zorg, en een snellere hulpverlening voor jongeren in de gemeente.
De twee consulenten van de sociale teams zullen fungeren als aanspreekpunt voor huisartsen en bieden ondersteuning bij jeugd-casussen. Zij assisteren de huisartsen bij het verhelderen van zorgvragen en voorzien jongeren van kortdurende, laagdrempelige jeugdhulp indien nodig. Ook kunnen zij de huisarts adviseren over verdere ondersteuningsmogelijkheden of doorverwijzen naar specialistische jeugdhulp, terwijl de huisarts te allen tijde de autonomie behoudt om de juiste zorgpaden te kiezen.